Miliardár C. Icahn chce, aby súd posúdil ponuku na kúpu Dellu

10.07.2013 Celý región

New York 10. júla (TASR) - Miliardár Carl Icahn, jeden z akcionárov v spoločnosti Dell, plánuje požiadať súd, aby posúdil, či suma na odkúpenie firmy, ktorú navrhol zakladateľ spoločnosti Michael Dell, je adekvátna. Je to ďalší pokus Icahna ako vymôcť od konzorcia, ktoré sa snaží o odkúpenie jedného z najväčších výrobcov počítačov na svete, zvýšenie ponúkanej sumy. Informovala o tom agentúra AP.

Ešte vo februári tohto roka konzorcium na čele so zakladateľom a najväčším akcionárom firmy Michaelom Dellom ponúklo za celú spoločnosť Dell 24,4 miliardy USD (19,04 miliardy eur). V rámci transakcie, ktorá je najväčšia svojho druhu od finančnej krízy, by konzorcium malo akcionárom zaplatiť za akciu 13,65 USD. Suma predstavuje zhruba 24-% prémiu v porovnaní s hodnotou akcie Dellu pred 14. januárom, keď sa plány Michaela Della dostali na verejnosť.

Podľa Icahna je však firma hodná viac a vyzval aj ďalších akcionárov, aby využili svoje právo a obrátili sa na súd v štáte Delaware, nech cenu posúdi. K tomuto kroku sa druhý najväčší akcionár firmy Dell odhodlal len dva dni potom, ako sa jeho šance na zabránenie odkúpeniu spoločnosti za ponúknutú cenu opäť znížili, keď Dellom navrhnutú sumu odporučili prijať aj tri poradenské firmy. Akcionári by o privatizácii spoločnosti mali hlasovať 18. júla.

(1 EUR = 1,2813 USD)
 

Vyberte región